maanantai 31. tammikuuta 2011

Parfyymiöljy Sininen puutarha

Parfyymiöljy Sininen puutarha

10 millilitran tippapullo
jojobaöljy (pohjaöljy)
lemmikin eteerinen öljy
bergamotin eteerinen öljy
ruusupuun eteerinen öljy
jasmiini-tuoksuöljy
                                                                   valkoapilan eteerinen öljy



Sävelsin tämän yhdessä tuoksun saajan Elsan kanssa, tämä on siis mittatilaustuoksu!
Ylläoleva kuva kuvaa mielestäni hyvin tätä tuoksua. Minusta on hieman hankalaa avata tuoksuja sanoiksi, enemmän ne tuovat mieleen värejä, paikkoja ja mielentiloja. Sanottakoon kuitenkin, että tämä on...ööö... hempeänpuhdas mutta syvä kukkaistuoksu (tätä juuri tarkoitin, se on hankalaa!). Ehkäpä alankin käyttämään tylsien adjekstiivien sijasta mielentiloja, paikkoja ja värejä tuoksuja kuvaillessani...
Asiaan. Aloitin tuoksuttamalla Elsalle useita eri eteerisiä öljyä, joista suurimman suosion saivat raikkaat tuoksut, olivatpa ne sitten kukkais- yrtti- tai hedelmätuoksuja.
Tässä vaiheessa keräilin keittiönpöydälleni kaiken, mitä tuoksuun arvelin tarvitsevani ja vähän enemmänkin. Sitten nuuhkin, aloin jännittää, nuuhkin lisää ja unohdin jännitykseni, hain sopivaa tuoksunsävellysmusiikkia sekä podin uskonpuutetta. Sitten löysin tuoksun rungon, tässä tapauksessa lemmikin ja bergamotin ja hyväksytin ne "asiakkaalla".
Yleensä minulla on jonkinlainen "tuoksukuva" siitä millainen lopputuloksen pitäisi olla, saatan päättää yhden tai kaksi tuoksua joille sekoitus perustuu, ja yleensä kolmea päätuoksua lisättyäni sekoitus kertoo itse mitä se vielä kaipaa. Tämä tuoksu kaipasi syvyyttä ruusupuusta sekä makeutta jasmiinista, muutoin se olisi jäänyt tylsäksi, saippuamaiseksi.
Emme olleet ihan varmoja, onko tuoksu valmis vai ei, joten päätimme antaa sekä tuoksun, että neniemme levätä (kyllä, nenäkin voi väsyä liikaan tuoksuttamiseen samalla tapaa kuin silmät ruudun tuijottamiseen). Myöhempi nuuhkiminen kertoi että se on siinä, älä tee sille enää mitään! Saaja on tyytyväinen, ja olenpa itsekin salaa tuota ranteeseeni hipaissut...
Yksi miinus tässä tuoksussa on se, että se tuntuu haihtuvan aika nopeasti. Aavistelinkin sitä jo tuoksua tehdessäni koska kaikki tässä käyttämäni eteeriset öljyt ovat suhteellisen kevyitä, eikä yhdessäkään ole tuoksua kiinnitävää ominaisuutta (esim. patsuli on tuoksua kiinnittävä). Ihastuttava tämä  on joka tapauksessa, ja MELKEIN 100% luontoäidin helmasta, lukuunottamatta muutamaa jasmiini- tuoksuöljytippaa, joka on tuoksun ainut synteettisesti valmistettu ainesosa. Siksikin tämä öljy sopii loistavasti myös hiuksiin, sekä tuoksumaan, että hoitamaan.
En löytänyt lemmikin eteerisestä öljystä muuta tietoa kuin että sitä on käytetty hengitystietulehduksiin, mutta bergamotista sen verran, että se sisältää linalyyliasetaaattia, linalolia ja limoneenia, joilla on sekä piristävä että rauhoittava vaikutus.
Limoneenilla on lisäksi lievästi antiseptinen ja supistava, mikä tekee bergamotista hyvän hoitoöljyn esim. akneiholle (laimennettuna toki). Se on myös fototoksista, eli reagoi UV-säteilyn kanssa, joten sitä ei saa käyttää aurinkoa ottaessa tai solariumissa, muuten voi saada maksaläiskiä muistoksi! Earl grey- teen ominaistuoksu on muuten peräisin bergamotista.
Tätä tuoksua tehdessä ei tullut eteen mitään suuria yllätyksiä, mutta joskus eteeriset öljyt käyttäytyvät kovin arvaamattomasti! Tämän huomasin viimeksi lämpöistä talvituoksua tehdessäni. Halusin siihen pienen vivahteen jotain raikasta, siis aivan hennon heilahduksen. Lisäsin siis seokseen kolme tippaa sitruunaruohon eteeristä öljyä, mikäs sen raikkaampaa. Kolme vaivaista tippaa eikä sitruunaruohon alta erottunut enää oikein mikään muu tuoksu! Olin käyttänyt tuota öljyää reilulla kädellä mm. tuoksulampussa ja siivouksessa, joten en voinut uskoa että kolme tippaa muuttaisi koko tuoksun...
Se tuoksu jäi minulta käyttämättä, itse asiassa se sai minut melkein pahoinvoivaksi, mutta onneksi äitini ihastui siihen. Myös toiseen mielestäni epäonnistuneeseen tuoksuun ovat ystäväni ihastuneet, mikä kertoo vain siitä, että tuoksu herättää aina hyvin subjektiivisia ajatuksia ja tunteita.
Siksi minusta on tärkeää, että toiselle tuoksua tehdessä se toinen on paikalla ja ohjaa minua oikeaan suuntaan tuoksua tehdessäni. Jos tuoksu esim. tuntuu liian makealta, ja sitä halutaan viedä raikkaampaan suuntaan, osaan ehkä tietää, mikä sitrustuoksu sekoittuu hyvin jo käytettyjen tuoksujen kanssa, ja tiedän ettei sitruunaruohoa kannata laittaa tippaa enempää, ellei halua sen dominoivan koko hommaa...
Tämä oli vähän sekava postaus mutta tuoksumisiin taas!


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen blogi! Kerro ihmeessä lisää siitä, miten tuoksusi teet. Väännä ihan rautalankaa: mistä aloitat, mitä välineitä käytät, mihin laitat valmiin tuoksun, mistä ne kaikki tarvittavat jutut saa ja niin edelleen. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Cyber Lotus, ehdotuksessasi on ideaa :) En välttämättä hoksaa avata itselle jo niin vakiintuneita ja mukamas itsestään selviä juttuja...

    VastaaPoista